Kivisaare advokaadi saadetud kiri koos vastusega

NIMI: Robert Sarv

E-POST: robert.sarv@emerald.legal

TEADE: Tere!

Tutvusime kõigi teie kirjatükkidega hr Alari Kivisaare väljaütlemiste teemal (nii teie enda Facebooki seinal kui ka „Virginia Woolf sind ei karda!“ grupis) ning meie arvates olete avaldanud hr Kivisaare kohta eksitavat ja laimavat informatsiooni.

Kindlasti tekib küsimus, et oot-oot, aga ma ju lugesin need näited läbi, järelikult kõik õige?! Kahjuks mitte. Järgmisena võib tekkida ka küsimus: aga ma arvangi, et ta on šovinist, vägistamise pooldaja ja mida iganes veel? Võite ise mõelda, mida iganes soovite, kuid teise inimese maine avalik negatiivne kujundamine valeväidete alusel pole lubatud. Ehk kui mina kirjutaks avalikult teie kohta väite, et te pole üldse usaldusväärne, kuna võtsite abilinnapeana töötades altkäemaksu, oleks ju väide ebausaldusväärsuse kohta ebaõige ja ma ei saaks seda teie ühiskonnas “tühistamisel” kasutada.

Petitsioon, millele te teatud inimeste jaoks olulise arvamusliidrina „hääli“ kogusite ja seda takka hoogustasite, rajaneb lausvalel (kontekstist välja rebitud lausekatketel - huvi korral esitan täispika analüüsi selle kohta) ning lausvalele üles ehitatud ebakohastele väärtushinnangutele. Toon näite: te räägite ühel looduskonverentsil näiteks sellest, kui halb on kliimamuutus (vms). Mingid inimesed kakuvad sealt täiesti suvaliselt kontekstist välja endale sobiva teksti, loovad teist võltskuvandi ning asuvad teie „tühistamist“ nõudma.

Eks see asi annab vastuse, kas suudate analüüsida teksti objektiivselt või soovite lihtsalt kambaka-korraldajaid enda ühiskondliku autoriteediga toetada. Olge hea, palun tutvuge uuesti selle nn vägistamise propageerimise saatelõiguga (sh ERR-i H. Hanso subjektiivselt lisatud valeväidetega, mida klient pole kunagi öelnud) või mõne avalikult kajastatud tervikliku saatelõigu üleskirjutusega.

Lühidalt: tõepoolest, teile jalgu jäänud saatelõigus räägitakse sellest teemast, kuid hr Kivisaar ei toeta kordagi vägistamist, vaid tõstatab üldisena küsimuse, kas seks enne võistlust võib parandada sportlase sooritust. See, et ta teeb seda teemas, kus alguses käsitleti võimalikku vägistamise kahtlust (tõstatatuna ühe sportlase poolt), ei muuda tema sõnavõttu vägistamist toetavaks. Ka küsimus selle kohta, et võib-olla oli treeneril õigus, on öeldud üldisena, mitte väidetavaid vägistamise ohvreid taunivalt või alandavalt. Näiteks ERR-is Hille Hanso arvamuse osa väidetest on valed, sest neid segab pr Hanso isiklik tajuviga. Näiteks pole hr Kivisaar kunagi öelnud, et kui vägistajal võis olla õigus, "kui naiste privaatsed piirkonnad on “laienenud”, siis liiguvad nende jalad kiiremini." (tsitaat ERR-i lehelt).

Põhjendus, miks antud asjas tuleb vastu võtta ratsionaalne otsus, on lihtne: kellegi laimamine ehk mulje jätmine inimesest kui vägistamise pooldajast on väga ränk avalik süüdistus. Kui teil ei tule hiljem piisavalt argumente või tõendeid seda toetama, siis ootab teid kohtuotsus, millega mõistetakse välja ilmselt mitu tuhat eurot.

Kui saate aru, et olete toetanud midagi õigusvastast ning soovite avalikult vabandada ja hr Kivisaarega ära leppida, palun andke mulle teada ning lepime detailides kokku. Kui jääte arvamusele, et pinnapealselt ja madalast motiivist kantud tegevuse toetuseks kontekstist välja rebitud katked väärivad edasist nende eest seismist ja sellega seonduvaid riske (kohtus enda pea pakule panemist), palun andke samuti teada.

PS! See kiri pole saadetud „ähvardusena“ või nõudena hakata nüüd hr Kivisaare andunud pooldajaks, vaid sõbraliku pakkumisena lahendada asi intelligentselt ja viisakalt juhul, kui saate enda veast aru ja vabandate avalikult. Te võite ka edaspidi hr Kivisaare sõnavõtte kritiseerida, kuid palun tehke seda õige faktilise baasi pinnalt ning põhjendage enda hinnanguid tegelike faktide pinnalt. Kui kohtuväline ettepanek jõuab avalikkuse ette enne, kui oleme jõudnud arusaamiseni, kas kohtuväline kokkulepe on võimalik, loeme, et te ei soovi kohtuväliselt kokku leppida.

Ei panekski siia kirja lõppu mingit tähtaega, kuid pidage silmas, et me ei saa lõpmatuseni oodata – teil on siiani olnud juba ligi kuu aega, et asja üle järele mõelda ja otsustada.

Heade soovidega

Robert Sarv
Vandeadvokaat | Attorney at law | Partner
Advokaadibüroo EMERALDLEGAL | Law Firm EMERALDLEGAL
+372 5818 2417

robert.sarv@emerald.legal

Parda 8 (V korrus / floor), 10151 Tallinn Estonia


Tähelepanu: e-kirjas sisalduv teave on konfidentsiaalne. Kui Teie ei ole kirja adressaat või olete kirja saanud ekslikult, siis teavitage sellest kirja saatjat ning kustutage ekslikult saadud e-kiri ja selle võimalikud manused.

Minu vastus Robert Sarve kirjale:

Tere 

Kui te arvate, et olen ületanud oma põhiseaduslikke õigusi, siis palun pöörduge kohtusse. Eesti kohus on kõige läbipaistvam tõemõistmise organ.

Oma kliendile võiksite soovitada edaspidi oma sõnavõttudes vaoshoitum olla.

Kõike paremat!

Armastusega

Z. Izmailova