Linnas saab lastega pere ka autota hakkama

On kurb tõdeda, et senised kommunaalpoliitikud ja transpordiamet pole suutnud piisavalt laia valikut turvalisi transpordivõimalusi elanikele pakkuda, et ainsa võimalusena oma viieliikmelise pere liigutamiseks punktist A punkti B, nähakse VW multivani ehk suuremat tüüpi rahvaauto soetamist. 

Personaalse riigi kontekstis saaks tulevikus luua ka erandeid. Ehk kui inimene annab teada, et temal on need ja need tingimused, mille pärast suurema auto asemel muu transport kõne alla ei tule, ning [kui] inimlikult on need põhjendused mõistetavad, saab talle teha erandi, kus maksta tuleks vaid minimaalne aastatasu.

Kuigi meie juba kuueliikmeline pere on viimased kaheksa aastat Škoda Rapidiga toime tulnud, oleme kaalumas ka täielikult eraautost loobumist. Jah, oma masinaga on mugav, aga nädalavahetusel möllanud maru sai lõpuks ka meie sõiduki kätte ning see on aruteludele andnud uue hoo - kas ikka on hädavajalik, aga ka mõistlik sellise püsikuluga oma peret koormata. 

Kui praegu on majanduses kehvad ajad ja räägitakse, et riik peaks ise ettevõtjatelt rohkem töid tellima, siis minu arust peaks teedeehituse fookus minema just turvalise taristu arendamiseks jalakäijatele ja kergliikurite kasutajatele. Kõnni- ja rattateed on küll valdkond, mis jätkuvat piinlikkust tekitab ja mitte ainult pealinnas. Autokeskses Eestis surevad lapsed teel koolist koju, sest bussipeatuses, mis tegelikult on vaid üks metallist post, on autodel luba sealt 90ga toorelt läbi sõita. 

Kuigi praegu paistab, et transpordiametil pole olukorra parandamiseks mingit tõsist plaani, püüame mõttekaaslastega riigikogus saavutada olukorda, et töös olev liikuvuse reform, ühtse üleriigilise piletisüsteemi rakendamine ja riikliku jalgrattastrateegia loomine lähiaastatel tõmbaks autostumisele tugevamat pidurit. 

Pelgalt automaksuga me autoga tehtavaid sundsõite ei vähenda. Julgustamaks enamaid inimesi auto asemel keskkonnasõbralikke ja tervisele kasulikke alternatiive valima, peame tegema süsteemseid muudatusi ja üle Eesti väga jõuliselt toetama jalakäijate ja ratturite turvalisuse tõusu.

Repliik ilmus Õhtulehes 10.10.2023